Some patterned kaishi I have on hand. I personally like watermarked kaishi the best: Elegantly pretty, but subtle.

Teach Us Sensei!
Useful Lessons
Basic Course for Beginners
Text: Satou Ryouko

Salutations,
The other day at a general store, I found some very pretty kaishi paper embossed with snowflakes or figured with flowers. I think I’d like to try using kaishi not just at a tea ceremony, but in everyday life as well. What might be some situations in which to use kaishi?
Also, there was a waka poem hung in the toko at the chakai I went to the other day. Upon inquiry, I was told the paper was “waka kaishi”. What is the difference between this kaishi and the kaishi we use all the time during okeiko. Please teach me.
Respectfully, 2012, October.

Number 10: The Teacher’s Answer
About Kaishi
Like I said in last month’s edition, since it is thought that fundamentally kaishi originates from sandlewood paper or ganpi paper, a plain white colour is fundamental. However in modern times, there is kaishi to which various patterns, watermarks, or embossings have been applied. We can enjoy selecting kaishi to match the season or event. Now, let us introduce some useful ways we can use kaishi.

The Various Uses of Kaishi

  • To Clean Utensils

Kaishi is used on occasions like when the sweets stick to the serving dish, or when clean your bowl during a kaiseki meal. Lacquer ware is very sensitive, so the Japanese paper of kaishi is good at rubbing gently. Use the paper to press down in order to avoid scratching the surface of lacquer ware.

  • As a Saucer

It is considered bad manners to use your hand as a saucer when bringing food up to your mouth. It is polite during a Japanese meal to hold a dish in your hand while eating, but in the case of lacking a dish, you can use kaishi as a saucer. When you are eating something difficult to eat or spitting out seeds, you can hide quickly cover your mouth using kaishi.

  • As a Mat or Coaster

In your own house, you can serve tempura on it, or lay it beneath glasses or cups.

  • As a Money Envelope

Haven’t you ever had to pass small change to your friends when spliting the cost of a restaurant bill or taxi fare? Rather than passing the money to your friends straight from your wallet, kaishi is useful for making a small money envelope.

  • To Wrap Up Leftovers

It is unsightly to leave leftover food in the centre of your plate. Instead, it is smart to wrapped up or cover it with kaishi.

  • For Memos or Short Letters

As kaishi is generally carried in your breast pocket, it can quickly be taken out and used.

There are many other ways you can use such as wiping of the edge of a cup, or using it to take up oil from your skin when fixing your makeup. As the Japanese paper of kaishi is soft and will not hurt your skin, it is excellent for using freely as you like.

教えて先生!習いに役立つ
初心者のための基礎講座
文/佐藤淳子
拝啓
先日、雑貨店で花模様やエンボスの雪花紋が入った、可愛らしい懐紙を見つけました。お茶席だけでなく、普段の生活でも色々使ってみたいと思うのですが、どのような場面でなら使えますでしょうか。
また、先日参会したお茶会での床に和歌が掛けられていました。伺うと、「和歌のカイシです」とのことでした。このカイシは普段お茶のお稽古で使っている懐紙とどう違うのでしょうか。お教えください。
敬具
平成二十四年十月

第十回
先生のお返事
懐紙について
前号でも申しましたように、懐紙は本来檀紙(だんし)や雁皮紙(がんぴし)が基になっていることを考えると、白の無地が基本です。ですが、現在では絵柄や透かし、浮彫りなどの模様が施されたものがあり、季節や行事にあわせて色々と選択することも楽しみの一つと言えますね。
今回は懐紙の便利な使い方をいくつか紹介しましょう。

懐紙の様々な用途
◆器を清める
縁高にお菓子が付着してしまったり、懐石で椀を清める際などに懐紙を使用します。漆器は摩擦に弱いので和紙の懐紙をよく揉んで軟らかくし、漆器の表面をこすらないように注意をはらい、紙で押さえるようにして使用します。
◆受け皿に
手皿は食べ物を口元に運ぶ際に皿がわりに手を添える行為で、行儀の悪い作法の一つです。和食は器を手に受けて食べるのがマナーですが、手で持てない器の場合は懐紙を受皿にします。食べにくい物をたべるときや種などを出す場合など、懐紙でそっと口元を隠すこともできます。
◆敷紙やコースターに
自宅で天ぷらを盛り付けるときやグラスや盃の下に敷いて。
◆ポチ袋に
お友達と会計を割り勘をしたとき、タクシーで分乗したとき…小銭などを渡すことがありませんか。財布から出して直接渡すのではなく、懐紙をポチ袋かわりに利用しましょう。
◆残菜を包む
食べ残しを器の中に残しておくのは、見苦しいものです。懐紙で包むか懐紙をかぶせておくとスマートです。
◆メモや一筆に
常に懐中しているとさっと取りだして、すぐに利用できます。

他にも、器の飲み口を拭ったり、化粧直しの際、油取紙変りなど様々に利用できます。和紙の懐紙は軟らかく肌を気づけにくいので使い勝手も抜群です。

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