I am getting hungry for some takuan

Ettiquette of Japanese-Style Meals 2
How to Eat Washoku
When eating washoku, avoid continuing to eat only rice, or only side dishes, but eat rice, soup, rice, and then a side dish.

The Order of Eating Washoku
How one eats washoku has a certain sequence. First, take the chopstick in the right, take the rice bowl in the left hand, eat two bites of rice, and return it to the tray. Next, while holding the chopsticks in the right hand, take the soup bowl, and drink some brothe. Eat some ingredients of the soup, then after drinking some brothe again, return it to the tray. After eating rice again, eat the side dish to the far side of the rice. In the same manner, after eating rice, soup, and more rice, eat the dish to the far side of the soup.
To eat something along with a sauce such as sashimi, hold the sauce dish in the left hand, and eat holding it over your knees. If there is a dish with a variety of vegetables and fish, after eating rice, first the vegetables are eaten, and then the fish is eaten. This is out of a concern to avoid a lingering scent of the previous dish. Avoid eating side dishes without eating rice, also eating side dishes straight from the soup, and continuously eating the same side dish. Rather, eat rice, soup, rice, and then a side dish.

Having Seconds During Washoku
Other than at the end of the meal, make sure not eat rice after pouring hot water or tea over it. Also, make sure not to eat by scooping up rice that hasn’t hot water or tea poured over it. Of course, eat everything to the last bite. In washoku, pick up the dishes of soup or things that drip broth, and eat. If there is no such saucer, the lid of the rice bowl or such can be substituted.
When having seconds of rice, definatly set down your chopsticks. When asking for seconds of rice, leave a little rice left over. At then end, eat so not even one grain is left over. Those carrying the meal should be careful to serve the meal on top a tray and not to stick out the hands. Make sure the rice is filled to about 80 percent and not to have a mountianous serving of the side dishes. Otherwise, be careful to avoid unsightly conduct and carelessness and endevour to avoid the discomfort of the other guests.

和食の作法②
和食のいただき方
和食をいただくときは、飯だけ、菜だけを続けて食することを避け、飯、汁、飯、菜というに食します。

和食をいただく順序
和食には食べ方の順序があります。まず右手に箸を取り、左手で飯椀を受けて飯を二口いただき、膳に戻します。次に右手に箸を持ちながら汁椀をとり、汁を吸います。実を食し、また汁を吸ってから膳に置きます。再度、飯を食した後、飯の向こうにある菜を食べます。同様に、飯、汁、飯を食してから、汁の向こうにある物をいただきます。
刺身などの汁をつけて食する物は、酢皿を左手で持ち、膝の上に持ってきてから食します。野菜類と魚肉類が付けてある場合は、飯を食してから、まず野菜類、次に魚肉類を食することとされています。これは前の物の移り香が残らないようにとの配慮からです。飯を食せずに菜だけ、また汁より菜へ移り食することや同一の菜だけを続けて食することを避け、飯、汁、飯、菜というように食します。

和食の再進
食事の終わり以外は、飯に湯茶をかけて食さないようにします。また湯茶の掛からない飯はかき込んで食さないようにします。進められたものは一口なりとも必ず食しましょう。和食では、汁物や汁の滴るものは、器を持って食べます。受け皿がない場合は、飯椀の蓋などで代用します。
飯の再進を持つ間は必ず箸を置きます。飯の再進を請う時は飯を少し残しておき、最後には一粒も残さないように食します。俯いたまま余念なく物を食す事のないようにします。通いの人は、食物の上に盆を出したり、また手を出さないよう注意します。飯は八分目、菜も山盛りにしないようにします。その他すべて醜い所作や粗忽のないように注意して、同席者に不快感を起きさせないように心掛けます。

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